Ben jij onzeker?

Ik ben al jaren zeker van mijzelf, en jij?

In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat ik over het algemeen heel erg zelfverzekerd ben. Maar dat is niet altijd zo geweest. Als ik terug kijk naar mijn jeugd, is er een periode geweest dat ik ben gepest. Ik werd van de fiets geschopt omdat ik het toe liet wellicht. Ik werd overmand en straalde onzekerheid uit. Ze kregen de kans. En ik kon niet tegen drie of vier jongens op. Er zijn weleens jongens geweest die mijn fiets in een uitkijktoren in een park naar boven hebben getild.

Als jong en onschuldig meisje voelde ik mij alleen. En wat was ik bang. Bang dat ze toch nog op de hoek mij op stonden te wachten. En het was vast stoerdoenerij en hun eigen onzekerheid, die hun parten speelde, maar zover in mijn persoonlijke ontwikkeling was ik toen nog niet.

Ik was twaalf/dertien jaar. En ik begreep niet waarom ik gepest werd. Ik deed niemand kwaad. Maar ik was wel een stadskind die in een dorp kwam wonen. Ik had bekijks. Ik droeg andere kleding als de andere kinderen misschien. Mijn moeder had toen al een cabriolet. Mijn ouders waren en zijn nog steeds mooie mensen. Ze vielen wellicht op. Ze hadden een bedrijf die floreerde. Hoe het ook zij, mijn jeugd heeft ook mij gevormd. En er is een moment in mijn leven gekomen dat ik boeken ging lezen over hoe ik niet meer zo onzeker hoefde te zijn. En waarom ik eigenlijk zo onzeker geworden was. Het interessant leesmateriaal stond toen al bij mijn ouders in de boekenkast. Tony Robbins, Wayne Dyer, Louise Hay, Deepak Chopra. Dit was toen allemaal al voorradig voor mij. Ik kwam mij zelf ook tegen in deze boeken. Ze schreven over mij.

Deze boeken hebben ook in wezen mijn toekomst bepaald. Ik zag dat je groei kon ontwikkelen vanuit de mind. Dit heeft voor mij in die zin deuren geopend die mij steeds verder brachten in het willen werken als coach. Mensen te laten inzien dat we veel beter zijn, als dat we denken. Dat we er mogen zijn. Dat we vaak veel slechter denken, dan de werkelijkheid is. En dat we alles kunnen en willen zijn, waar onze wensen liggen. Want wij bepalen.

BEN JIJ ONZEKER?
Dan heb je hier waarschijnlijk wel wat problemen door ondervonden in je leven. Nu hoor ik vrij regelmatig mensen zeggen dat ze nou eenmaal zo zijn. En ik kan je vertellen, dat is een absolute misvatting. Want zo’n uitspraak geeft eigelijk aan, dat ze daar niets aan kunnen veranderen. En dat is vooral een belemmerende overtuiging die we ons zelf blijven toe-eigenen. En waarom we dit doen, weten we niet eens want dat gebeurt geheel onbewust. Wanneer we kijken wat onze overtuigingen en patronen ons vertellen, zien we hier vaak ruis. En die ruis implementeren we weer in ons dagelijks gedrag, leven, werk, vriendschap, relatie etc. Door de ruis te ontleden, uit te wikkelen en te ontvouwen gaan we zien en begrijpen wat dit een invloed heeft/had op ons gedrag. 

Het is voor mij altijd fantastisch om te ervaren, dat mensen echt voelen dat er lampjes gaan branden. Dat ze zich zo enorm verbazen dat ze altijd zo’n denkgedrag hadden, en dat het dus ook heel anders ingezet kan worden. Waardoor er weer andere deuren geopend worden betreffende zich veel zelfverzekerder voelen. Makkelijker contacten leggen, met minder stress een zakelijk gesprek voeren, zonder onrust naar een sollicitatie afspraak gaan. Maar ook een andere drive ervaren in business te voeren, lekkerder in hun vel zitten en vooral ook accepteren, dat fouten en falen ook aspecten zijn van het leven.

Want we denken wel wat af met z’n allen. Maar het is vaak niet zo heel erg gezond en opbeurend wat we ons zelf allemaal toe spreken. Denk daar maar eens over na.

– DENK JE MOOI –

Marnie