Moeilijk karakter?

Waarom geef je jezelf het label dat je een moeilijk karakter hebt? Omdat je waarschijnlijk door de jaren heen hebt ondervonden, dat je niet de makkelijkste bent. Of je omgeving laat dat wel eens aan je blijken. Ik las zojuist een reactie van iemand op LinkedIn. En dan gaan er bij mij allerlei toeters en bellen rinkelen.

En dan wil ik zo graag aan diegene verhelderen dat je er ook anders naar kan kijken. Want dat kan zijn leven onnoemelijk veranderen. Op een positieve manier. Want zonder eigen opgeplakte labels te leven, geeft veel meer vrijheid. Dat is namelijk al vaak zo verhelderend voor de mensen waar ik mee werk.  Deze meneer geeft in een reactie op iemand z’n post aan, dat er mensen bestaan die van nature een moeilijk karakter hebben, inclusief zichzelf. Wat doet hij mijns inziens? Hij heeft ergens in zijn leven besloten dat hij een moeilijk karakter heeft. Punt.

Maar is dat ook daadwerkelijk zo? Want van nature hebben we geen moeilijk karakter. Dat moeilijke karakter is door de jaren heen ontstaan. Door een bepaalde opvoeding die we hebben genoten, door bepaalde mensen in ons leven, door bevuilde denkpatronen, of door bepaalde levenservaringen die er op ons bord kwamen. We hebben zelf het moeilijke karakter ontwikkelt. Uiteraard onbewust.  

Waarom we vaak zo ingewikkeld en lastig zijn naar ons zelf en onze omgeving. Is niet iets wat we dan maar klakkeloos moeten accepteren van ons zelf. We kunnen juist gaan onderzoeken waarom we bijvoorbeeld regelmatig lastig gedrag opwerpen. Dit kunnen we namelijk uitspitten.

Want er is een waarom. En wanneer je de waarom helder krijgt, geeft dat vaak prima inzicht op ons eigen gedrag. En kunnen we onze denkpatronen van hieruit verhelderen, herstellen en verfrissen. Want accepteren dat we nu eenmaal een moeilijk karakter hebben. Is naar mijn idee een (onbewust) excuus om maar niet naar ons zelf en ons eigen gedrag te kijken.

Gaat er nu je dit leest, bij jou een lichtje branden? Dan ben je op de goede weg. En ik ook. Want vanuit persoonlijk inzicht kunnen we altijd weer de ruimte maken het anders te gaan inzetten. We zijn verantwoordelijk voor ons eigen gedrag. Iedere dag weer.

– DENK JE MOOI –

© Marnie Krom 27 aug 2021