Irritatie als groeimoment

Irritatie voert al een tijdje de boventoon bij haar. Het houdt haar bezig. Irritatie is misschien geen eitje, maar wel een groeimoment als je er voor open staat. Irritatie is een verschijnsel die we allemaal kennen. We weten hoe het voelt en we weten vooral ook hoe irritant iets of iemand kan zijn. Onze hele vibe en energie kan er door worden vergiftigd. Irritatie oftewel een ergernis, is een onprettig gevoel dat veroorzaakt kan worden door mensen, dieren, ziekte, een mislukking, een verwachting of een teleurstelling. En misschien wel het meest irritante is, dat de irritatie bij ons zelf ligt. Al weten de meeste mensen dit niet. De kern van de irritatie ligt altijd bij degene die de irritatie voelt. Dat is balen hé. 😏

Want als iemand strontvervelend met z’n pen op de tafel zit te tikken dan is het toch zijn probleem? Nee, het is jouw irritatie, dus jouw probleem. Jij irriteert je er toch aan? En waarom irriteert jou dat? Vraag je dat eens af. Kan je je niet goed concentreren op je werk? Vind je het belachelijk dat diegene geen rekening houdt met anderen? Doet degene het expres om jou te sarren?

Inmiddels speelt die rotpen ( ssstt, het is en blijft gewoon een pen) bij jou een grote hoofdrol spelen. En degene met de pen zit waarschijnlijk nietsvermoedend met de pen te tikken. Terwijl jij inmiddels in je hoofd hem of haar allang de oorlog hebt verklaard. Je kan je dus laten opfokken door een pen, een irritante collega, een partner die je leeg trekt, of een drammend kind. Waarom is dat dan?

Nou is de pen maar een klein voorbeeld, maar we kennen vast de irritatie die het op kan roepen. Irriteer jij je regelmatig aan iemand, dan liggen er wat vraagstukken te wachten, die je wellicht voor je uit schuift. Kom erachter wat je bij jezelf nog moeilijk kunt accepteren. Hier ligt namelijk je uitdaging. Raak je geëmotioneerd of geïrriteerd, laat deze emotie dan toe. Hiermee creëer je openingen voor een aspect van jezelf waarbij het belangrijk is dat je deze nog verder integreert. Is het dat we iets aandacht geven en opblazen omdat er iets anders is wat we willen doen, maar nog niet durven?

De irritatie is eigenlijk de afleider. Je wilt zelf wellicht een stap maken en dat kan spannend voelen. Dat maakt dat het soms makkelijker is om het bij anderen neer te leggen. We leggen de focus op hem of haar, terwijl het juist vraagt om naar ons zelf te kijken. Door irritaties de overhand te laten nemen, blijven we hangen in boosheid of onmacht. Wat zegt de irritatie waar je nu in vertoeft over jou? Vraag het je zelf eens af. Het antwoord ligt wellicht verscholen achter je irritatie, maar eerlijkheidshalve weet je dat het van je vraagt er een licht op te schijnen. 

Hoe groter je irritatie, hoe mooier je les en hoe interessanter je groei. Je irritatie laat zien wat je zelf misschien teveel of te weinig doet, voor jou. Luister je wel naar jouw innerlijke stem die jou iets wil vertellen, maar je deze steeds zelf de kop in drukt? Irriteer je je aan een ander omdat je van alles van diegene verwacht, maar zelf niet eerlijk naar je eigen verlangens in deze luistert?

Jij bepaalt of een irritatie een vervelende hobbel blijft wat we niet willen verhelderen, of we laten het een groei moment zijn, en de irritatie zal zich als vanzelf oplossen. 

Als je geïrriteerd bent bij elke wrijving. 
Hoe zal je dan ooit gaan glimmen. – Rumi

– DENK JE MOOI –

Marnie