Vergeven is een keuze

EyeTal van momenten, onderwerpen en gevoeligheden passeren er in mijn gedachtegang wanneer ik besluit iets te schrijven over het onderwerp – Vergeven -.
Allerhande situaties uit het leven gegrepen flitsen bij mij binnen. Zowel uit het leven van mijn cliënten, als ook in mijn eigen wereld.
Ik besef mij wederom dat niemand in dit leven vrij is van misstanden, narigheid, verdriet en onvolkomenheden.

Vergeven van kleine inimini irritaties maar ook van levensgrote kwetsuren. Het doet er eigenlijk niet toe in welke ‘pijn’ deze zich laat zien.
Door de negatieve realiteit die wij ervaren, blijven wij vaak de emoties zoals boosheid, verdriet en misschien zelfs wraak onbewust voeden, waardoor het alleen maar averechts werkt op je welzijn.

Door iemand te vergeven hebben mensen vaak het gevoel dat het tegennatuurlijk is. Iemand heeft jouw iets aangedaan en jij moet het maar met een korreltje zout nemen en hen vergeven? Terwijl het voor jou nog steeds zo’n impact heeft, dat je hier niet overheen kan of wil stappen.
Maar vergeven is niet er overheen stappen en het maar wegpoetsen.

Zo’n twee jaar geleden kreeg een bedrijf  in mijn nabije omgeving, een behoorlijke negatieve streek te verduren. Deze streek werd uitgevoerd door enkele werknemers die hun zinnen hadden gezet op het starten van een soortgelijk bedrijf.  Op zich uiteraard niets mis mee. Wat belangrijk is om te vermelden, dat één van hen zelfs eigenaar was geweest van dit bedrijf en het een aantal jaren daarvoor had verkocht, aan zoals we het nu kunnen noemen, het slachtoffer.
Toentertijd is gezamenlijk besloten, dat de verkoper nog aan zou blijven als werknemer, voor een aantal dagen in de week.
Uiteraard een aanwinst voor de koper en zijn nieuw te runnen onderneming. De verkoper kende tenslotte de klanten en wist alle ins en outs van het bedrijf.

Dat negatief handelen heeft behoorlijk wat voeten in de aarde gehad. Zij zijn gewiekst te werk gegaan en hebben behoorlijk wat schade aangericht binnen dit bedrijf.
Tot gevolg dat de huidige eigenaar, niets anders kon dan hier stappen in te ondernemen, en zijn recht te zoeken in ons rechtssysteem.
Advocaten, beslagname’s op woningen en bankrekeningen, rechtszaken, behoorlijke verliezen en grootse teleurstellingen namen de hoofdrol.
De schade, de negatieve energie en de kosten, die dit met zich mee bracht, waren aanzienlijk.
Uiteindelijk is er een gerechtelijk onderzoek geweest en zijn zij schuldig bevonden. Wellicht zullen zij nu rillend van angstzweet in afwachting zijn van wat komen gaat.

Nu kan je je afvragen wat deze negativiteit, en die klap in je gezicht met je doet, als mens en desbetreffende ondernemer.
Hoe ga je hier op een verstandige manier mee om. Zeker in het begin voel je die enorme teleurstelling, dat deze mannen die je vertrouwde, je zo’n hak hebben gezet.
En uiteraard wilde zij niet zo zeer de eigenaar zelf treffen. Zij waren op niets anders uit, dan hun eigen hachje te verrijken. Nu dat is gelukt.
Verrijkt met vooral behoorlijk wat leermomenten.

Zo’n negatieve ervaring en vele andere nare voorbeelden hebben uiteindelijk de nodige impact op ons welzijn.
Vergeven doe je uiteindelijk voor jezelf. Het is een proces dat jij alleen met jezelf voert.
Vergeven kan je misschien het beste zien als een grote schoonmaak binnen jouw denkapparaat.
Door letterlijk en figuurlijk schoon schip te maken, bevrijd je je van deze strop om je nek.
Het vergeven gaat namelijk niet over die ander, vergeven gaat over jou en wat jij voelt van binnen.

Door constant te blijven hangen in die negativiteit, zal je nooit één worden met wat er zich bij je van binnen afspeelt.
Uiteindelijk heb je medewerking nodig van je ego, om tot een bevrijdend resultaat te komen.
Je ego en het bewustzijn gaan tezamen om in te zien dat er ook een andere keuze is.
En die keuze is aan ons, om daar een – goed – gezond – gevolg aan te geven.

© Marnie Krom

Wanneer dit schrijven jou iets positiefs brengt zal dat voor een ander wellicht ook zo zijn.
Deel dan jouw enthousiasme en dit artikel. En een reactie zou helemaal leuk zijn.
Dank je wel. Marnie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.

Minddrops