Besluiteloosheid

Besluiteloosheid, oftewel het uitstellen van besluiten nemen, brengt je weinig.
Steeds maar nieuwe afwegingen, excuses en smoezen om het besluit maar niet te maken. Voor iedereen waarschijnlijk wel herkenbaar.
Wel is de ene persoon de andere niet. Waar de een heel duidelijk snel z’n stappen maakt kan de ander er eindeloos in blijven hangen en misschien wel in verzuipen.

Waarom besluiten we niet, waarom die besluiteloosheid?
Vaak worden besluiten tegen gehouden door angst voor het onbekende. Je weet tenslotte niet hoe je besluit zal uitpakken over het algemeen.
Dus in schoolslag met een beslagen duikbril al spartelend vol vraagtekens rond te zwemmen, lijkt de mens onbewust vaak liever te verkiezen, dan dat ze die bril eens af zetten en het een en ander onder ogen gaan zien.
Niet de power hebben om een stap voorwaarts te maken en de besluiteloosheid achter je te laten. En ervaren dat het wellicht heel anders kan of zal zijn.

Veel voorkomende vraagstukken in besluiteloosheid:
1. Blijven of weggaan bij partner
2. Op dieet of een verstandiger en gezondere of andere levensstijl verkiezen
3. Lastig gesprek met iemand voeren
4. Sportschool
5. Ambities
6. Schoolkeuze

Zet deze angst eens duidelijk op papier voor jezelf. 
Vraag jezelf eens af waar je dan zo bang voor bent? In de loop der jaren ben ik heel wat excuses tegengekomen bij mijn cliënten.
Als we deze gaan uitwikkelen komen we vaak tot de conclusie dat het meer de excuses zijn die je bezig houden om de boel te vertragen.
Wanneer je een lijstje zou maken voor jezelf met de plussen en minnen van je worsteling, geeft dat al zo veel meer helderheid en duidelijkheid.
Maak een einde aan dat knagen en sudderen.
De uitkomst van je besluiten zijn uiteraard niet altijd positief of leuk.
Maar daar blijven waar je nu bent brengt je in ieder geval geen fijn gevoel anders was je er niet zo mee aan het worstelen.

Of kan je met alle eerlijkheid tegen jezelf zeggen dat het je iets postiefs brengt?
Maar wat dacht je van de mensen waar jij mee te maken hebt. Realiseer jij je dat je ook niet eerlijk bent tegenover die ander?
Zij verdienen het toch ook om te weten hoe jij in bepaalde zaken staat? Je partner, je baas, je kinderen, en vooral jij aan jezelf.

Besluit dat je het concreet wil maken.
We zijn hier naar mijn idee op deze aardkloot om het beste uit het leven te halen voor jezelf en je omgeving.
Doe dat dan ook.
Stop met onder water trappelen en spartelen, kom boven en geef je zienswijze een andere dimensie om naar te kijken in alle helderheid en zuurstof!

 

© Marnie Krom

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.

Minddrops