Jouw Besluit

Wat betekent Egocentrisch eigenlijk?

*Het gevoel dat je zelf het centrum van de wereld bent.
*Je eigen ik het belangrijkst vinden.

Regelmatig ervaar ik dat veel mensen hun gedachten projecteren op iemand anders z’n keuzes in het leven.

Waarom neemt Prins Friso nou het besluit om die afdaling off-piste te maken in Lech?
Wellicht hebben mensen geprobeerd het uit zijn hoofd te praten om hem op andere gedachten te brengen maar uiteindelijk heeft hij toch die keuze gemaakt waar hij zich prima bij voelde.

Wanneer je familie, je vrienden, je kinderen (in volwassenheid) bepaalde keuzes maken in het leven die niet synchroon lopen met de keuzes die jij zelf zou maken vinden veel mensen dit heel lastig om mee te dealen.

Zij hebben de verwachting dat hun keuzes de juiste zijn en dat die ander er ook zo naar behoort te kijken. En ook vooral naar acteert. Misschien een Joehoe-wekkermoment voor sommigen maar dit is natuurlijk niet zo.

Mijn opa had misschien graag gezien dat ik niet alleen naar het Palladium in Amsterdam zou gaan om daar een vriendin te ontmoeten en een drankje te nuttigen. Dit zegt iets over zijn opvoeding, de tijd waarin hij leefde en de toen nog bepaalde beleefdheidsregels waar ze in die tijd mee te maken hadden. Maar tijden veranderen.
Iedereen heeft uiteraard zijn eigen gedachten, motieven en vooral beweegredenenen om te doen wat hij of zij wil.
We zijn allemaal uniek, hebben allemaal een program des levens en staan voor beslissingen die we met hart en ziel nemen.
En natuurlijk kan je de hulptroepen inroepen van je vriendin, je vader of je coach maar uiteindelijk ben jij toch echt zelf degene die het besluit maakt.

Wat mij opvalt zo gaandeweg is dat de mensen die zo graag controle willen houden over andere mensen het zelf ook niet zo bijster goed of netjes doen terwijl zij dit wel verwachten van de tegenpartij.

Daarom kan je je ook afvragen, zegt dit niet meer over hem of haar?
Van de week kwam mij een verhaal ter oren.
Hier kwam zo duidelijk naar voren dat de ene persoon eigenlijk het stuur van de andere persoon wilde overnemen.
Naar haar gevoel te laat want het “leed” was al geschiedt.
Vooral onweer en boosheid in haar hoofd dat ze overbracht naar de persoon die haar persoonlijke besluit had genomen.
Terwijl de besluitpersoon (zo noem ik haar maar even) juist heel bewust de keuze had gemaakt waar zij zich op dat moment ook heel goed bij voelde en eigenlijk volledig in verbazing terecht kwam.
Het was geheel niet de opzet geweest van de besluitpersoon om hier anderen mee te kwetsen.
Wat er gebeurde was dat de besluitpersoon een behoorlijke boze reactie kreeg op haar handelen.
Haar besluit om het zo te doen was niet zoals de andere persoon het zou doen.
Maar het ging niet om het handelen van de besluitpersoon, het ging niet om de besluitpersoon die de werkwijze uitvoerde maar het ging uiteindelijk over de persoon die er niet mee eens was om persoonlijke beweegredenen.

Inkoppertje van Egocentrisch gedrag.
Het ging voor deze persoon over wat moeten de mensen nou wel niet denken van jouw besluit.
Hoe zullen zij dan naar mij kijken?
Deze persoon die er allemaal niet mee eens was projecteerde het handelen van de andere persoon volledig op haar eigen wereld.
Mooie van het verhaal is dat het totaal maar dan ook niets te maken had met haar wereld.
Zo kortzichtig of bekrompen deze persoon er in staat maakt het dat ze zich niet lekker voelde ofwel boos is over hetgeen de andere besluitpersoon had verwezenlijkt.
En begrijp mij niet verkeerd ook deze niet tevreden persoon heeft absoluut haar redenen om te handelen zoals ze dit met veel bombarie liet horen.
En natuurlijk als je zoon met z’n blote kont op een skateboard door de straat wil knallen dan probeer je hem te behoeden voor deze actie.
Uit liefde voor hem laat je hem er naar kijken of dit nu wel handig is om te doen.

Vanuit genegenheid kan je de mensen om je heen heus wijzen op bepaalde zaken en ze misschien een richting laten zien die ze niet eerder hadden bedacht.
Wanneer je dat in alle harmonie deelt en uiteindelijk de persoon in kwestie toch bij zijn besluit blijft dan kan jij niets anders doen dan ervaren dat mensen uiteindelijk altijd het besluit nemen voor zichzelf waar zij zich goed bij voelen.
Zou het nou niet zoveel relaxter zijn in het leven als mensen hun eigen gedachten, hun eigen verwachtingen en die persoonlijke wensjes die vooral bij hun zelf leven niet zouden projecteren op die ander?
Laten we nu eens leven zoals wij zelf in het leven willen staan en niet hoe je denkt dat jij wil dat een ander in het leven staat.
Leef jouw leven, Leef jouw doel, Leef jouw liefde, Leef jouw verwachtingen, Leef jouw gedachten, Leef jouw passie, Leef jouw idee.
Als het maar van Jou is.
We zijn hier echt op deze aardkloot gekomen om te leven en je persoonlijke keuzes te maken. Leef jouw leven en probeer het niet te leven van een ander.
Haal het beste er uit voor jezelf waar jij je happy bij voelt voor JOU.
We hebben naar mijn idee genoeg aan onszelf om mee te dealen.
Laat ieder het dan ook fijn voor zichzelf bepalen.

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.

Minddrops